Welkom op onze vernieuwde pagina!

PVM stelt ex artikel 47 vragen inzake slagkracht GGD

Gepubliceerd op 19 april 2021 om 08:19

Via de landelijke pers bereikte ons het verontrustend bericht dat er in het verleden uitgebreid gewaarschuwd zou zijn dat Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) niet klaar zouden zijn voor een pandemie.

 Er wordt zelfs serieus gesuggereerd dat door een falend GGD beleid corona zich verder in Nederland kon verspreiden. Dit blijkt uit een maandenlang onderzoek waarvoor ruim honderd bronnen zijn geraadpleegd. Al sinds 2000 wordt in keiharde rapporten gewaarschuwd dat Nederland ‘onvoldoende’ is voorbereid. Draaiboeken zijn ondermaats. De problemen zouden met name veroorzaakt zijn doordat GGD’s eind jaren 80 zijn ondergebracht bij gemeenten. Schrikbarend is de conclusie dat in 2015 liefst 21 van de 25 GGD’s onvoldoende artsen en/of verpleegkundigen hadden! Partij Veilig Maastricht maakt zich in dit licht ernstige zorgen over de volksgezondheid in onze regio.

Heeft u enig zicht of de GGD-ZL voldoende is voorbereid om eventuele rampen in de regio goed te kunnen pareren? B.v een ramp in de kerncentrale Tihange. Zo ja, graag een toelichting.

Wie heeft de controlerende taak en eindverantwoording m.b.t. het functioneren, werkwijze, beleid en protocollen/ draaiboeken van o.a. de regionale GGD’s?

Heeft u zicht op het personeelsbestand van de GGD-ZL? Is er voldoende capaciteit en kwaliteit aanwezig?

In hoeverre was de GGD-ZL voorbereid op de huidige corona uitbraak?

In hoeverre is de GGD-ZL voorbereid op een eventuele nieuwe pandemie, of noodzakelijke opschaling , toekomstige preventie en handelswijze?


Aldus Bert Garnier raadslid PVM 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.